agosto 25, 2008

Carote caramellate


carote
burro
zucchero ( meglio di canna )
sale, pepe
salvia ( o prezzemolo )

- lavate e sbucciate le carote
- tagliarle a fete
- versatele in una pentola o padella in modo che non si soprappongono troppo
- aggiungete sale, pepe , poco burro e 1 cucchiaio di acqua
- coprite con il coperchio e lasciate cuocere a fuoco bassissimo
- quando sono morbide aggiungete ancora un po' di burro se pensate che serve e versate sopra zucchero ( secondo i vostri gusti)
- fate cuocere a fuoco alto finché risulteranno di un colore arancio vivo, lucide e caramellate
aggiungete la salvia o il prezzemolo tritate


in romana :


morcovi
unt
zahar ( de preferat de trestie)
sare si piper
salvie sau patrunjel

- morcovii spalati si curatati
- taiati rondele si varsati intr-o cratita sau tigaie destul de larga ca sa nu se suprapuna prea mult
adaugam foarte putina apa, putin unt si sarea si lasam sa fiarba inabusit ( cu capac) la foc foarte mic pina cind vor fii destul de moi ca sa intre furculita
- adaugati unt daca este nevoie ( eu am mai aaugat putin caci am pus extrem de putin la inceput) si varsam zaharul peste dupa cit de dulce credem ca ne place
- lasam sa se caramelizeze la foc puternic pina cind vor avea o culaore portocalie vie, vor fii lucioasi si caramelizati
- servim cu salvie ssau patrunjel tocat ... salvia o putem pune si frunze intregi odata cu ultima cantitate de unt si zaharul

english

Wash and peel the carrots, then slice them and place them in a pot or pan in a single layer so they don’t overlap too much. Add salt, pepper, a little butter, and a tablespoon of water, cover with a lid, and let them cook slowly over very low heat. When the carrots are tender, add a bit more butter if needed and sprinkle with sugar to taste. Raise the heat and cook until they become glossy, bright orange, and lightly caramelized. Finish with finely chopped sage or parsley.