Polpette di trippa - Chiftele de burta


Oggi polpette di trippa ... di tutte queste ricette voglio sciegliere una o due .. Nella foto solo #1, #2 e #4 .
Dopo averle assaggiate c'è stata tratta una conclusione unanima : le polpette migliori ( per noi ) sono trippa e salsiccia ... buonissime !

#1: con patate

trippa lessata
uovo
patate lessate
pangratato
prezzemolo
sale, pepe


Lessare la trippa e macinarla o tagliarla al coltello o con la mezzaluna.
Lavare le patate, lessarle e scolarle. Schiacciare le patate.
Amalgamare la trippa con le patate, l'uovo, il prezzemolo, condire con sale e pepe e confezionare le polpette.
Passarle nel pangrattato e friggere nel olio.


#2 con funghi ( +/- patate )

ingredienti #1 +
1 spicchio d'aglio in camicia
funghi

nella ricetta #1 aggiungiamo funghi mondati e tagliati a pezzi. Friggere i funghi nel olio con uno spicchiop d'aglio in camicia. Raffredare e aggiungere nel composto ( con o senza patate ).
Nella variante senza patate aggiungiamo 1-2 fette di pane ( molica) bagnate nel latte e strizzate per bene.

#3 con prosciutto cotto ( simil ricetta Artusi)

trippa lessata
prosciutto cotto
uovo
molica di pane amolata nel latte
sale, pepe
prezzemolo
noce moscata
"L'autore aggiunge al composto uva passolina e pinoli, ma se ne può fare a meno."
una volta frite "annaffiatele dopo poco con sugo di pomodoro o conserva sciolta nel brodo, copritele e fatele bollire adagio una diecina di minuti, rivoltandole; quindi mandatele in tavola con un po' del loro intinto e spolverizzate di parmigiano."

http://www.homolaicus.com/scienza/erbario/utility/ricette_artusi/hypertext/0012.htm#000346


#4 con salsiccia

trippa lessata
salsiccia
pangrattato
formaggio grattugiato
uovo
prezzemolo
noce moscata
sale e pepe

la trippa tritata e amalgamata con la salsiccia sbriciolata. Aggiungiamo prezzemolo, formaggio e pangratatto q.b. Condiamo con sale, pepe e noce moscata.

in romana :

in poza sunt trei feluri #1,#2 si #4 .. iar cele mai bune dupa noi sunt cele din burta si cirnat ...


#1: cu cartofi
burta fiarta
ou
cartofi fierti
pesmet
patrunjel
sare, piper

Burta fiarta si tocata sau taiata cu cutitul .
Cartofii fierti si pisati amestecati cu burta + ou + patrunjel tocat, sare, piper . Facem chiftele pe care le trecem prin pesmet si le prajim .

#2 cu ciuperci( +/- cartofi )
ingredientele de la #1 +
1 catel de usturoi necuratat
ciuperci
la reteta #1adaugam ciupercile curatate si taiate marunt calite in putin ulei cu un catel de usturoi ( scurse de ulei cind le adaugam la burta +/- cartofi) . Pemtru varianta fara cartofi adaugam miez de piine inmuiat in lapte si stors bine.

#3 cu prosciutto cotto ( asemanatoare cu reteta lui Artusi)
burta fiarta
sunca ( prosciutto cotto)
miez de piine inmuiata in lapte
sare, piper
patrunjel
nucsoara
la aceasta compozitie autorul ( Artusi - reteta e cca din 1694) adauga seminte de pin mediteraneean si stafine ( insa se poate si fara )

si tot autorul spune ca dupa ce au fost prajite chiftelele se aseaza intr-un vas , se uda cu suc de rosii , bulion amestecat cu supa si se lasa la fiert la foc linistit cca 10-20 minute , amestecindu-le .. serviti_le cu putin sos si presarate de parmezan

#4 cu cirnat
burta fiarta
cirnat
pesmet
parmezan ras
ou
patrunjel
nucsoara
sare si piper

La burta fiarta si macinata amestecata cu cirnatul ( crud , fara mat si farimitat) adaugam ou, patrunjel , parmezan si jumatate din pesmet , sare, piper si nucsoara . Facem chiftele pe care le trecem prin pesmet si le prajim .

8 commenti:

Mestolo & Paiolo ha detto...

Ciao Cristina, mi piace molto la trippa, così non l'ho mai provata. Bellissima idea!!! Ciao
Stefano

Nicoleta ha detto...

Ce idee minunata...chiftele din burta cu atate combinatii. Super!

Mona ha detto...

Cris, nu am mai vorbit in ultima perioada deloc...am fost si sunt tare suparata..Mihai, inca nu se simte bine...


ps. ce idee ingenioasa !!..eu nu am facut niciodata chiftele din burta..chiar m-ai facut curioasa ..

Cristina ha detto...

Ciao Stefano! E grazie...

Sono molto, molto buone davvero. Quelle con la salsiccia piu' di tutte :-))

Cristina ha detto...

Nico,grazie... Sono buonissime davvero( se ti piace la trippa ).
Se trovo sulla rete altre ricette le aggiungo qui.

Cristina ha detto...

Mona imi pare rau ca inca e bolnavior. Eu ti-am tot lasat mesaje pe messenger dar cred ca numai de calculator nu ai avut chef. Azi te-as suna pe fix pe la prinz ... pupice si sanatate multa puiului

ps
cit despre chiftele merita dc iti place burta, caci se simte gustul si aroma ei ... Noua ne-au placut cele cu cirnat cel mai mult si ma bate gindul data viitoare sa incerc si varianta cu prosciutto cotto...
Cum i-am zis si lui Nico dc mai gasesc retete adaug aici ...

Tatiana ha detto...

Ma che belle ricettine... non ci avrei pensato a farci delle polpette!!! e dire che ho anche l'artusi ahahaha

Cristina ha detto...

Ciao Tatiana! hai visto.. io ho trovatto le ricette sulla rete ( internet). Sono molto buone, se ti piace la trippa perche il sapore si sente ....

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