
La parola ciulama viene dalla parola turca çulama che significa un piatto di carne o funghi con salsa bianca di farina.
Si può fare con carne di pollo, gallina, vitello o coniglio o con I funghi ( come la mia ricetta ). La mia nonna a volte la faceva con le patate ( lesse e tagliate a cubetti abbastanza grossi aggiunte nella salsa bianca alla fine)
ingredienti :
carne* o funghi **
burro e farina
latte e panna acida
sale e pepe
prezzemolo o aneto ( io aneto)
brodo di carne o di verdure, e migliore con un buon brodo di carne
Copriamo la carne o i funghi con il brodo.
Prepariamo una salsa bianca con il burro e la farina aggiungiamo latte e panna. Versiamo la salsa nel brodo e facciamo cuocere a fuoco basso fino quando diventa come una besciamella liquida. Aggiungiamo sale, pepe e il prezzemolo o l'aneto tritate.
*cotta nel acqua salata con carota e cipolla
** i funghi devono essere lessati in acqua salata e saltati in padella con poco burro
*** in alcune ricette si aggiunge aglio, io ho aggiunto quanto una puntina di coltello aglio disidratato, pero andava bene anche far rosolare uno spicchio d'aglio nel burro e buttarlo via quando aggiungiamo la farina.
Si sposa bene con un bicchiere di vino bianco secco.
in romana:
se poate face cu :
carne de pui, iepure sau vitel
sau cu ciuperci ( asa cum am facut-o eu)
Bunica mea mai facea cu cartofi ( fierti separat )
ingrediente:
carne* sau ciuperci**
unt si fãinã in cantitati egale
sare, piper
1 legãturã pãtrunjel sau marar
lapte si smintina
supa de carne sau de legume dupa cum va place ( de preferat o supa buna de gaina de tara )
Punem supa peste carne sau ciuperci cit s ale acopere .Preparam un sos alb din unt, faina, lapte si smintina si adaugam in supa ... trebuie sa se omogenizeze si sa se lege sosul ( este un fel de besamel mai lichid) .
Se adauga sarea, piperul si verdeata tocata ( eu am pus numai marar ) . Eu am adaugat si putin usturoi uscat ( un virf de cutit).
sare, piper
1 legãturã pãtrunjel sau marar
lapte si smintina
supa de carne sau de legume dupa cum va place ( de preferat o supa buna de gaina de tara )
Punem supa peste carne sau ciuperci cit s ale acopere .Preparam un sos alb din unt, faina, lapte si smintina si adaugam in supa ... trebuie sa se omogenizeze si sa se lege sosul ( este un fel de besamel mai lichid) .
Se adauga sarea, piperul si verdeata tocata ( eu am pus numai marar ) . Eu am adaugat si putin usturoi uscat ( un virf de cutit).
* carnea se fierbe impreuna cu morcove si ceapa in apa sarata
** ciupercile se fierb separat in apa cu sare si apoi se scurg si se inabuse in unt.
***in unele retete se adauga usturoi ( eu am adaugat putin usturoi dezhidratat ... dar putem sa inabusim un catel de usturoi intreg in unt cind pregatim sosul alb si sa il aruncam in momentul in care adaugam faina ).
english
The word ciulama comes from the Turkish word çulama, which means a dish of meat or mushrooms with a white flour sauce. It can be made with chicken, hen, veal or rabbit meat, or with mushrooms (as in my recipe).
My grandmother sometimes made it with potatoes (boiled and cut into fairly large cubes, added to the white sauce at the end).
Ingredients:
meat* or mushrooms**, butter and flour, milk and sour cream, salt and pepper, parsley or dill (I used dill), meat or vegetable broth, and it is better with a good meat broth.
Cover the meat or mushrooms with the broth. Prepare a white sauce with the butter and flour, add the milk and the sour cream. Pour the sauce into the broth and cook over low heat until it becomes like a liquid béchamel. Add salt, pepper and the chopped parsley or dill. *Cooked in salted water with carrot and onion. **The mushrooms must be boiled in salted water and sautéed in a pan with a little butter. ***In some recipes garlic is added; I added just a knife tip of dried garlic, but it would also be fine to brown a clove of garlic in the butter and remove it when you add the flour. It pairs well with a glass of dry white wine.