ingredienti per il riso al latte :
200 gr riso
700 ml latte
zucchero q.b ( 3-4 cucchiai)
buccia di limone o di arancia per aroma ( se volete )
Facciamo cuocere il riso nel latte, a metà cottura aggiungiamo lo zucchero e alla fine la buccia di limone o arancia.
Lasciamo a raffredarsi .
Se pensate che il latte non è abbastanza per far cuocere il riso si puo' aggiungere altro latte caldo.
ingredienti per il caramello :
zucchero q.b. per coprire il fondo di una padella
noci
Versare lo zucchero nella padella e farlo andare a fuoco abbastanza vivace mescolando continuamente con un cucchiaio di legno.
Appena lo zucchero inizia a cristallizzarsi, abbassare la fiamma e continuare a mescolare, io ho alzato la padella e la tenevo sopra la fiamma per non brucciare il caramello e lo rimetevo quando lo zucchero si raffredava.
Aggiungiamo le noci a pezzi o nocciole, uveta, cereali, semi di girasole sbucciate o semi di sesame e mescoliamo per bene. Io ho aggiunto solo noci.
Non so se ho fatto bene o no, pero il mio caramello era abbastanza duro ( segno che non sono stata molto atenta alla temperatura ) cosi ho aggiunto sugo di limone e acqua q.b. per poter mescolare e che il caramello diventasi di nuovo morbido.
Versiamo il caramello sopra un tagliere di marmo ( cosi faceva la mia suocera ) o uno di legno ma bagnato ( cosi faceva la mia mamma) o come ho fatto io sopra un tagliere di legno rivestito di carta da forno bagnata con acqua fredda.
Tagliamo con un coltello bagnato in aqua fredda e lasciamo a raffreddare.
Nella ciotola o il bicchiere ripiene di riso al latte aggiungiamo sopra pezzi di caramello alle noci.
ingrediente pentru orezul cu lapte:
200 gr orez
700 ml lapte
zahar cit e nevoie ( eu am pus cca 3-4 linguri)
coaja de lamiie sau de portocala rasa
Fierbem orezul in lapte, dupa vreo 10 minute adaugam zaharul iar la sfirsit adaugam si coaja rasa de lamiie sau de portocala .
Daca pentru orezul pe care il folositi voi e prea putin laptele ca orezulsa poata fierbe mai adaugati lapte fierbinte in orez cit credeti de cuvinta . In cartea lui Jurcovan spune 50 gr orez la 500 ml lapte ..
Lasam sa se raceasca .
ingrediente pentru caramel :
zahar cit sa acoperim fundul unei tigai
nuci
Punem in tigaie la foc mare zaharul sa se caramelizeze amestecind mereu.
Cind zaharul incepe sa se cristalizeze facem focul mai mic si amestecam in continuare, eu am ridicat tigaia de pe foc si o tineam desupra flacarii, cind zaharul tindea sa se intareasca asezam tigaia din nou pe foc.
Adaugam nuci sau alune, stafide, cereale, seminte de floarea soarelui curatate de coaja sau seminte de susan.. si amestecam bine ... Eu am pus nuci .
Varsam caramelul pe un fund / tocator de marmura ( asa facea soacra mea ) sau pe fundul de lemn ud cu apa rece ( asa facea mama ) sau cum am facut eu pe fundul de lemn imbracat cu hirtie de copt umezita bine cu apa rece, intindem si apoi taiem cu un cutit inmuiat in apa rece.
Peste orezul cu lapte prezentat in castron sau pahar adaugam fisii de caramel cu nuci.
english
Ingredients for the rice pudding:
200 g rice
700 ml milk
sugar to taste (3–4 tablespoons)
lemon or orange zest for flavor (optional)
Cook the rice in the milk. Halfway through cooking, add the sugar, and at the end add a bit of lemon or orange zest. Let it cool.
If the milk is not enough to fully cook the rice, add more hot milk.
Ingredients for the caramel crunch with walnuts:
enough sugar to cover the bottom of a pan
walnuts
Put the sugar in a pan and melt it over fairly high heat, stirring constantly with a wooden spoon.
As soon as the sugar starts to crystallize, lower the heat and keep stirring. If it starts to burn, lift the pan off the flame and return it when the sugar cools too much.
Add chopped walnuts (or hazelnuts, raisins, cereals, shelled sunflower seeds, or sesame seeds) and mix well.
If the caramel becomes too hard, you can add a bit of lemon juice and some water to soften it again.
Pour the caramel onto a marble board (like my mother-in-law did), or onto a wooden board moistened with water (like my mother did), or—as in this version—onto a wooden board covered with baking paper dampened with cold water.
Cut the caramel with a knife dipped in cold water and let it cool completely.
Serve the rice pudding in bowls or glasses and top it with pieces of the walnut caramel.