Involtini di carne in foglia di vite - Sarmale in foi de vita ( ricetta romena)





Questa e la ricetta di casa mia .. una delle tante ricette di involtini in foglia di vite .

Le origini sono turche e/o greche.
Il nome usato in Turchia e sarmasi / sarma dal verbo sarmak che significa arrotolare. Nella parte Ovest della Turchia si chiamano anche dolmades con lo stesso nome sono chiamate anchè in Grecia . In Bulgaria il nome che i turci / otomani hano portatto insieme con la ricetta e cambiato poco ...e diventa sarmi' ... E in Romania sarmale pero' spesso si usa il diminutivo : sarmalute . ( Nella lingua romena si usa spesso il diminutivo quando si parla delle cose che si amano di piu' ...)



ingredienti :

foglie di vite *

carne macinata mista ( meglio di agnello... )
riso
cipolla picolla
aneto e prezzemolo
conserva di pomodoro
olio
sale, pepe



alla carne macinata aggiungiamo : riso ( 1 tazzina ) , cipolla tritata, l'aneto e il prezzemolo triturati , sale, pepe, 1 cuchiaio di olio e 1-2 cucchiai di pomodoro .

Le foglie di vite * se sono fresche devono essere bollite in acqua salata e con succo di limone , se sono comprate nel barattolo ( nei negozi che vendono cibi etnici o nei negozi romeni ) devono essere lasciate in acqua fredda per alcune ore perchè sono di sicuro troppo salate.

Prendiamo una foglie di vite e la metiamo su un piato o sul piano di lavoro, aggiungiamo 1 cucchiaio o 1 cucchiano di ripieno ( se le foglie sono grose o piccole) nella parte del gambo, arrotoliamo come nelle foto prima gli 2 pezzi che sono inm basso ( a destra e a sinistra del gambo) poi chiudiamo dalla sinistra verso il centro della foglia e della destra verso il centro paralel con il gambo per far si che il ripieno non possa uscire, arrotoliamo e apogiamo ogni involtino con la parte dell'ultima chiusura in basso.

In una pentola ( per i raggioni di tempo io ho usato la pentola a pressione ) aggiungiamo 1 cucchiaio di olio e uno strato di foglie di vite e poi gli involtini a cerchi concentrici e a strati se abbiamo piu' involtini ... aggiungiamo acqua e succo di limone fino a coprire gli involtini. Nella pentola a pressione io ho fatto solo uno stratto e ho aggiunto acqua solo per 3/4 dell'altezza degli involtini . Ma è meglio farli cuocere nella pentola normale e con un coperchio o con uno piatto sopra per tenerli fermi durante la cottura. Possiamo farli bollire petr 1 ora e poi continuare la cottura nel forno sempre coperte a fuocco basso ( 100-120°C) per un altra ora ...

ci sono piu' rioette ..
con carne di agnello e menta
solo con riso
con ripieno di ricotta fresca e aneto

sono molto buone con yogurt ...


in romana :


ingrediente :

foi de vita *

carne tocata ( mixta)
ceapa mica
orez
marar si patrunjel
sare si piper
ulei
bulion

la carnea tocata adaugam orezul, ceapa tocata , marar si patrujel tocat marunt, sare, piper, 1 lingura de ulei si bulionul...

foile de vita * dc sunt crude / proaspete l fierbem in apa cu zeama de lamiie sau cu bors , dc sunt din borcan le lasam citeva ore in apa rece pentru ca precis sunt foarte sarate.

Asezam umplutura pe frunza in partea coditei si invirtim...

in oala asezam un strat de foi de vita si apoi sarmalele in cercuri concentrice ... apoi in straturi ... adaugam apa cu suc de lamiie pina sa acoeprim sarmalele , acoperim cu un capac sau cu o farfurie ca sa ramina fixe in oala ... sa fiarba "in sucul lor" ...

fierbem cca 2 ore sau 1 ora si apoi continuam pentru o alta ora la cuotor la foc mic 100-120 °C

se servesc cu iaurt

8 commenti:

adry ha detto...

Waw! ce coincidenta eu am facut sambata sarmalute in foi de vita! Bune, bune!Nu mai mincasem de mult si in prima seara am papat 16 buc.!!!!
Mi-a placut mult ca ai explicat si etimologia!Esti fantastica! Tu cant faci un lucru nu-l faci asa la intamplare esti mereu documentata! Eu stiam doar denumirea greceasca!

Cristina ha detto...

Adry :-))
si noi le-am mincat pe toate acum ... o bunatate ..

adry ha detto...

Am uitat sa-ti zic ca eu am pus si o jumatate de ardei gras taiat cubulete! Asa am vazut la o italianca (nelle marche)acum cativa ani!Cred ca ea se inspirase de la o varianta greceasca a retetei!Oricum mi-a placut mult, mai ales ca n-am exagerat cu ardeiul ca sa acopar alte gusturi!

Cristina ha detto...

Ardei parca nu am mai auzit ... eu am facut asa mai mult dupa capul meu si dupa o reteta turceasca... mama punea bors evident dar am descoperit ca imi place mai mult cu lamiie. Pe urma Mona mi-a zis sa le fac un sos stil besamel din lapte, amidon si zeama de lamiie caci nu aveam iaurt iar lui F oricum nu ii place ff acru... e foarte bun cu sosul asta.
Evident ca ceapa e numai aici in reteta eu nu am pus ca nici nu mai stiu cum arata o ceapa :-)) dar sa stii ca e foarte bun si fara ea ( sau m.am obisnuit eu asa ca la spital ).

Mona ha detto...

mai inebunit cu sarmalutele tale..salivez de numa , numa...
nu am facut de tare demult sarmalute in frunza de vita..anul trecut am pus f putina la borcane si s-au terminat repede..sper ca macar anul acesta sa pot pune mai multe
baietilor mei le place ff mult si de aceea cand fac se tremina rapid (si fac in jur de 80 buc.)..
pupice :)

ps. i-au placut lui F ??

Cristina ha detto...

Mona, lui F i-a placut mult ... si sosuletul ( culmea ..) .. asa ca o saii mai fac cind o sa ajung in oras sa cumpar frunze ...

Anonimo ha detto...

La carnea tocata adaugam orezul, ceapa tocata , marar si patrujel tocat marunt, sare, piper si... un ou ... altfel cum se tin impreuna?!
Molto bello il tuo blog. Complimenti e tanti auguri, Viviana :)

Cristina ha detto...

Viviana eu nu am mincat niciodata cu ou, nu punea nici mama si nici bunicile mele si nu s-au desfacut niciodata sarmalele.Nu pun nici in cele in foi de varza. Dar daca tu vrei poti sa pui.
Am rasfoit in dimineata asta cartea lui Radu Anton Roman si cartea Silviei Jurcovam si nicaieri nu este inclus oul printre ingrediente, paote reteta cu ou o fii o varianta regionala sau poate sunt persoane care pun ou. In poza se vede sectiunea si nu e farimitata deci sta bine si fara ou ;-) Grazie per i complimenti
Te-as ruga insa daca ai si tu un blog sau o pagina personaLa sa lasi data vIItoare link-ul sau daca nu macar o adresa email, nu imi plac prea mult mesajele anonime si de obicei nu raspund la ele si nici nu le public indiferent daca sunt bine intetionate sau nu.

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