settembre 19, 2008

Cozonac cu bere ( Cozonac con la birra / with beer)




per 2 pezzi

1 kg farina 00
250 ml birra *
5 tuorli
25 gr lievito di birra
1 fialetta di rum
100 gr burro
5-6 cucchiai di cacao
100 gr gherigli di noci
1 albume per spennellare
sale

sciogliere il lievito con poco zucchero
diluire zucchero nella birra tiepida
versare la birra zuccherata insieme al lievito nella farina
aggiungere i tuorli mescolati con sale
aggiungere il rum e impastare bene fino quando l'impasto sarà morbido con le mani imburrate sempre fino quando finisce il burro e l'impasto sarà molto morbido
lasciamo lievitare fino quando raddoppia il volume
dividere in 4 e stendere ogni parte della lunghezza della teglia ( tipo quella per il plum cake )
su ogni sfoglia di impasto spolverare 1/4 di cacao e qua e là dei gherigli di noci, arrotolare e intrecciare ogni due rotoli
spennellare di olio o con la carta da forno ogni teglia e mettere dentro i due rotoli intrecciati 
lasciate a lievitare fino quando arrivano all'altezza della teglia .
spennelliamo con l'albume e inforniamo nel forno già caldo per 10 minuti a fuoco alto (200-220 °c) e per altri 40 minuti quasi al fuoco medio (160- 180°C ) 

* aggiungete ancora più birra o acqua frizzante quanto basta per ottenere un impasto morbido. io ho usato 250 ml birra ma di sicuro serviva di più

in romana :

pt 2 bucati

1 kg faina alba
250 ml bere *
5 galbenusuri
25 gr drojie de bere proaspata
250 gr zahar
1 fiola de esenta de rom
100 gr unt
5-6 linguri cacao
100 gr miez de nuca
1 albus
sare

topim drojdia cu putin zahar
in berea calduta topim zaharul
varsam drohìjdia lichida si berea indulcita in castronul cu faina
adaugam si galbenusurile frecate cu sare si romul
framintam bine cu miinile unse cu untul pina cind terminam untul si pina cind aluatul devine moale si pufos
lasam sa dospeasca pina isi dubleaza volumul

impartim in 4 si intindem fiecare foaie in cite o foaie de lungimea tavii de cozonac...
presaram pe fiecare foaie 1/4 din cantitatea de cacao si 1/4 din cantitatea de nuca .. asezind cite un miez de nuca din loc in loc ...rulam si impletim cite 2 rulouri obtinind 2 cozonaci

ii asezam in tava unsa sau cu hirtie de copt si lasam sa creasca din nou pina ajung la buza tavii

ungem cu albusul batut si coacem la cuptorul gata incalzit mai intii 10 min la foc maricel 200-220 °C apoi 40 min cca la foc mediu 160 -180 °C
* adaugati bere sau chiar si apa minerala cit este nevoie ca sa obtineti un aluat moale, eu am adaugat exact 250 ml dar ar mai fii trebuit ...

english

for 2 pieces

1 kg all-purpose flour
250 ml beer *
5 egg yolks
25 g fresh yeast
1 vial of rum aroma
100 g butter
5–6 tablespoons cocoa
100 g walnut kernels
1 egg white for brushing
salt

dissolve the yeast with a little sugar
dissolve the sugar in the warm beer
pour the sweetened beer together with the yeast into the flour
add the yolks mixed with salt
add the rum and knead well until the dough becomes soft, always using buttered hands until all the butter is absorbed and the dough is very soft
let rise until doubled in volume
divide into 4 parts and roll each one into a sheet as long as the baking pan (like a loaf pan)
on each sheet sprinkle 1/4 of the cocoa and scatter walnut kernels here and there, roll up and twist two rolls together
brush each baking pan with oil or line with parchment paper and place the twisted rolls inside
let rise again until they reach the height of the pan
brush with the egg white and bake in the preheated oven for 10 minutes at high heat (200–220 °C) and for another 40 minutes at medium heat (160–180 °C)

  • add more beer or sparkling water as needed to obtain a soft dough. I used 250 ml beer but it definitely needed more.