settembre 15, 2008

Polpettine e patate in umido - Chiftelute si cartofi in sos - Meatballs and potatoes in tomato sauce


polpettine:
 400 gr carne macinata mista
1 uovo
sale, pepe
prezzemolo, aneto fresco tritato

6-7 patate medi

1 bicchiere di passata di pomodoro grossa
brodo vegetale o acqua q.b.
sale, pepe
1 cipolla media o 2 piccoline
olio per spennellare la teglia
prezzemolo, aneto fresco tritato


- preparare le polpettine mescolando la carne macinata, l'uovo battuto, sale, pepe e prezzemolo e/o aneto e con le mani bagnate date la forma delle polpette, piccole e tonde
- sbucciare le patate e tagliarle a cubetti della stessa misura delle polpettine
- sbucciare la cipolla e tagliarla a metà o a quarti
- spennellare la teglia per forno con olio
- mettere le polpettine nella teglia, riempire i spazzi tra le polpettine con patate e cipolla
- versare sopra la passata di pomodoro o se volete 2-4 pomodori maturi, sbucciati , tolti i semi e tagliati a cubetti
- aggiungere il brodo vegetale o l'acqua q.b. per coprire le polpettine e le patate
- coprire la teglia con carta alluminio o se cucinate in uno pirex che ha il sup coperchio coprite con il coperchio
- infornate nel forno già caldo a 180-200 ° fino quando le patate sono morbide
- togliete la carta o il coperchio e lasciate ancora 5-10 minuti a cuocere
- a fine cottura e lontano dal fuoco aggiungete prezzemolo o/e aneto fresco e tritato

se per i vostri gusti la ricetta e troppo dietetica e la salsa e troppo liquida potete aggiungere nei ultimi 5-10 minuti nella salsa 1 cucchiaino di fecola di patate o maizena o farina amalgamata bene


in romana :

chiftelute:

400 gr carne tocata mixta
1 ou
sare, piper
marar si patrunjel proaspete tocate

6-7 cartofi de masura medie

1 pahar de suc de rosii cu pulpa
supa de legume sau apa cit este nevoie
1 ceapa mare sau 2 mai mici
sare, piper
ulei pt uns tava
patrunjel si marar


- se fac chiftelute din carne, ou, sare, piper, si verdeata tocata si cu miinile umede le dam forma rotunda ( micute cit nucile)
- curatam cartofii pe care ii taiem cuburi de dimensiunea chiftelutelor
- curatam ceapa si o taiem in jumatati sau sferturi
- ungem tava cu ulei si asezam chiftelutele, apoi umplem golurile dintre chiftelute cu cartofii si ceapa
- turnam peste sucul de rosii si completam cu supa sau cu apa cit este nevoie ca sa acoperim chiftelutele
- acoperim tava cu folie de aluminiu sau dc coacem in tava cu capac ( de Jena ) atunci acoperim cu capacul tavii
- coacem in cuptorul gata incalzit la 180-200 °C pina cind cartofii sunt moi
- ridicam folia de aluminiu sau capacul si mai lasam sa se coaca 5-10 minute
- adaugam verdeata tocata

dc pentru gustul vostru sosul este prea dietetic il puteti ingrosa adaugind in ultimele 5-10 minute 1 lingurita de amidon de cartofi sau porumb sau chiar faina

english

Meatballs: 400 g mixed ground meat, 1 egg, salt, pepper, chopped fresh parsley and dill. 
Vegetables: 6–7 medium potatoes, 1 cup coarse tomato purée, vegetable broth or water as needed, salt, pepper, 1 medium onion or 2 small ones, oil for brushing the baking dish, chopped fresh parsley and dill. 

Mix the ground meat with the beaten egg, salt, pepper, and herbs, then with damp hands shape small round meatballs. Peel the potatoes and cut them into cubes similar in size to the meatballs. Peel the onion and cut it in half or into quarters. Brush the baking dish with oil. Place the meatballs in the dish and fill the spaces with potatoes and onion. Pour the tomato purée over them, or use 2–4 ripe tomatoes peeled, seeded, and diced. Add enough vegetable broth or water to cover the meatballs and potatoes. Cover the dish with aluminum foil or with a lid if using a Pyrex dish. Bake in a preheated oven at 180–200°C until the potatoes are soft. Remove the foil or lid and bake for another 5–10 minutes. Once done and off the heat, add chopped fresh parsley and/or dill. If the sauce is too thin, you can thicken it by adding 1 teaspoon of potato starch, cornstarch, or flour during the last 5–10 minutes, dissolved well before adding.