
impasto #1 :
15 cucchiai farina 00
15 cucchiai acqua frizzante
7 cucchiai olio (mais, girasole )
impasto #2:
2 cucchiai burro o margarina
2 cucchiai farina 00
ripieno :
10 mele sbucciate e grattugiate o tagliate a fette ( come ho fatto io), versate in una padella con 8 cucchiai di zucchero e un cucchiaino di cannella in polvere. Facciamo ammorbidire sul fuoco fino quando le mele sono cotte.
- amalgamare tutti gli ingredienti per il primo impasto e stendere una sfoglia ( non troppo sottile)
- spennellare il primo impasto con una crema ottenuta amalgamando il burro/margarina con la farina ( impasto 2)
- arrotolare tutto e mettere in una ciotola nel frigo per 30 minuti
- prendere l'impasto dal frigo e dividere in due
- stendere con la prima metà una sfoglia della grandezza della vostra teglia
- spolverare con semolino o pangrattato o biscotti sbriciolati
- versare il ripieno e stenderlo dello stesso spessore su tutta la sfoglia
- stendere la sfoglia con la seconda parte del impasto e coprire il ripieno
- bucherellate con la forchetta qua e là la sfoglia di sopra
- infornate a 180-200 °C nel forno già caldo per 40-45 minuti o quanto basta .
- lasciate raffreddare e spolverate con zucchero a velo, tagliate a quadrati
misura teglia 28 cm * 28 cm
in romana :
acelasi aluat ca la placinta cu dovleac
aluat 1 :
15 linguri cu virf de faina
15 linguri de apa minerala
7 linguri de ulei
amesteci totul intr-un castron si vei obtine o coc moale si delicata
aluat 2:
2 linguri de unt sau margarina la temperatura camerei ( adica sa fie ca o crema )
2 linguri de faina
le amesteci intr.un castronel o sa obtii o crema
intinzi o foaie sa zicem cit tava din aluatul 1 peste care ungi cu mina sau cu o lingura aluatul 2 , rulezi ca o rulada totul si apoi rasucesti in spiarala ca sa iti incapa intr.un castron si pui totul la rece minim 30 minute .
in timpul asta pregatesti umplutura ...
umplutura : minim 10 mere curatate de coaja si de cotoare, rase pe razatoarea mare sau taiate felii subtiri de tot ( eu asa am facut) peste care adaugi 8 linguri de zahar si 1 lingurita de scortisoara macinata ... dc vrei mai mult zahar pune mai mult . Calesti merele cu zaharsi scortisoara
scoti aluatul din frigider si il tai in doua , eu am pus pe planseta foaie de hirtie pentru cuptor taiata dupa masura tavii si am intins prima foaie cea inferioara direct pe hirtie ( dc iti mai tb faina presara ... ) .. am pus hirtia cu aluatul in tava si am presarat cu pesmet sau gris sau biscuiti pisati ce ai in casa ... iar peste am rasturnat umplutura de mere si am nivelat cu lingura
am intins si cealalta foaie pe care am aseazat-o peste mere ... am intepat-o cu furculita din loc in loc si am pus èlacinta in cuptorul deja incins la foc mediu ( 180-200 °C) pentru 30 minute in cazul meu ( de fapt pina cind devine aurie )
- eu am pus numai 7 mere si a iesit cam subtirica
e delicioasa si foaia extrem de frageda
dimensiune tava : 28 cm * 28 cm
dough #1 :
15 tablespoons all-purpose flour
15 tablespoons sparkling water
7 tablespoons oil (corn, sunflower)
dough #2 :
2 tablespoons butter or margarine
2 tablespoons all-purpose flour
filling :
10 apples, peeled and grated or sliced (as I did), placed in a pan with 8 tablespoons sugar and 1 teaspoon ground cinnamon. Let them soften on the stove until the apples are cooked.
mix all the ingredients for the first dough and roll out a sheet (not too thin)
brush the first dough with a cream made by mixing the butter/margarine with the flour (dough 2)
roll everything up and place it in a bowl in the fridge for 30 minutes
take the dough from the fridge and divide it into two
roll out the first half into a sheet the size of your baking tray
sprinkle with semolina or breadcrumbs or crushed biscuits
spread the filling evenly over the whole sheet
roll out the second half of the dough and cover the filling
prick the top sheet here and there with a fork
bake at 180–200 °C in the preheated oven for 40–45 minutes or as needed
let it cool and dust with powdered sugar, then cut into squares
baking tray size 28 cm * 28 cm