settembre 13, 2008

Zuppa bianca al cumino - Supa alba de chimen - Cumin soup



ingredienti per 2 :

1 cucchiaino di cumino
1 cucchiaino scarso di fecola di patate o amido di mais o anche di farina se non avete altro
2 mestoli di brodo di verdura ( cipolla, carote, patate, sedano)
sale
1 cucchiaio di olio
2 mestoli di latte ( o uno di latte e uno di panna fresca)

crostini di pane abbrustolito o come me fette biscottate


- prepariamo uno brodo vegetale con cipolla, carote, patate e sedano e lo passiamo nel colino per brodo, tenendo da parte le verdure per altri piatti
- facciamo rosolare il cumino nel olio per alcuni secondi
- aggiungiamo il latte ( o latte + panna ) e lasciamo bollire per un paio di minuti ( 2-3 )
- mescoliamo 2-3 cucchiai di brodo tiepido con la fecola / amido o anche farina se non abbiamo altro , fino quando diventa una crema senza grumi e l'ho versiamo nel brodo
- versiamo il brodo ( con la fecola) nella pentola dove bolle il latte ( con o senza panna ) e lasciamo ancora alcuni minuti
- aggiungere il sale q.b.
- passiamo tutto nel colino per filtrare il brodo prima di versare nella zuppiera o di servire in tavola
- aggiungiamo i crostini di pane ( pane spennellato di olio, tagliato a cubetti, e infornato o cotto sulla griglia/ padella antiaderente).


in romana :


ingrediente pt 2 :

1 lingurita de chimion/chimen
1 lingurita rasa de maizena/ amidon de cartofi sau chiar faina daca nu aveti altceva
2 polonice de supa de legume ( ceapa, morcovi, cartofi, telina)
sare
1 lingurita de ulei
2 polonice de lapte (sau unul de lapte si celalalt de smintina)

crutoane de piine


- pregatim o supa vegetala cu ceapa, morcovi, cartofi si telina , apoi o filtram bine prin strecuratoare si legumele le pastram pentru alte retete .
- calim putin chimenul in ulei doar citeva secunde ca sa nu il ardem
- adaugam laptele ( sau lapte si smintina ) si laam sa fiarba citevaminute (2-3 )
- amestecam 2-3 linguri de supa la temperatura camerei cu lingurita de maizena -amidon de porumb/amidon de cartofi sau chiar faina depinde ce aveti in casa sau ce va place pina cind devine ca o crema si o varsam in restul cantitatii de supa
- varsam supa obtinuta in oala cu laptele ( si smintina dupa gust) si ai alsam citeva minute sa fiarba la foc mic
- adaugam sare cit e nevoie
- strecuram supa obtinuta ( caci are semintele de chimen in ea .. sau dc va plac puteti sa o lasai asa nestrecurata ) inainte de a o varsa in supiera si de a o servi
- adaugam in farfurie crutoanele de piine care au fost obtinute din felii de piine unse cu ulei, taiate in cuburi si copate la cuptor, pe gratar sau in tigaia antiaderenta

english

Ingredients for 2: 1 teaspoon cumin, a scant teaspoon potato starch or cornstarch or even flour if you have nothing else, 2 ladles of vegetable broth (made with onion, carrots, potatoes, celery), salt, 1 tablespoon oil, 2 ladles of milk (or one of milk and one of fresh cream), toasted bread croutons or, as I use, crispbread.

Prepare a vegetable broth with onion, carrots, potatoes, and celery, then strain it through a fine sieve, keeping the vegetables aside for other dishes. Let the cumin sizzle in the oil for a few seconds. Add the milk (or milk and cream) and let it boil for 2–3 minutes. Mix a few tablespoons of warm broth with the potato starch, cornstarch, or flour until it becomes a smooth, lump-free cream, then pour it into the broth. Pour the broth with the starch into the pot where the milk is boiling and cook for a few more minutes. Add salt to taste. Strain everything again through a sieve before pouring it into the soup tureen or serving at the table. Add the toasted bread croutons (bread brushed with oil, cut into small cubes, and baked or toasted on a grill or non-stick pan).